Geschiedenis

Scouting werd oorspronkelijk ontwikkeld door Lord Baden-Powell, een Engelse legerofficier die verkenningstochten in Zuid Afrika uitvoerde. Hij bedacht een trainingsprogramma voor jongeren om te leren een omgeving goed te verkennen en zich daarop te oriënteren. Zo was scouting bij uitstek gericht op het buitenleven en het samenwerken in teamverband. Het boek “Scouting for boys” dat hij in 1908 schreef werd heel populair over de hele wereld. Zo kreeg Baden Powell ook de naam: “chief scout of the world”. Padvinderij is de ouderwetse Nederlandse naam voor Scouting, het woord pad-vinderij is bijna een letterlijke vertaling van de verkenningstochten van Baden- Powell.

Bij de Keizer Karel Groep is het samenwerken in het buitenleven nog steeds een belangrijk onderwerp. De enige echte Keizer Karel leus is daarbij favoriet: “Paars oranje, paars oranje, wat je wil dat kan je!”. Zo lijkt Scouting wel een heel serieuze aangelegenheid, maar bij alle aktiviteiten is het uiteraard de bedoeling dat iedereen plezier heeft en geniet. Er wordt volop gelachen!

De Keizer Karel Groep is ontstaan uit de “vierkantsclub”, een christelijke jongerenorganisatie voor jongens van de Dorpskerk. (Een meisjesgroep heette in die tijd een “driehoeksclub”). In september 1936 heeft deze groep zich bij de Nederlandse Padvinders Vereniging aangesloten, in eerste instantie omdat ze mee wilden doen met de eerste wereldjamboree in Nederland in 1937.
In negentien drie zeven
Dan zul je wat beleven!
Dan komt de Jamboree naar Nederland.

Deze groep is de Keizer Karel Groep geworden, een logische naam voor een groep aan de Keizer Karelweg. Een van de oprichters van de groep en de allereerste hopman is dhr. van Ankeren geweest.

Wie? De leden en de leiding

De Keizer Karelgroep is begonnen als padvinderij voor jongens vanaf ongeveer 8 jaar. De jongste leeftijd van 8-11 jaar waren de welpen, daarna de verkenners tot 15 jaar en vervolgens de voortrekkers. Wie nog langer scouting wilde doen kon bij de stam komen. De KKG stam had een aparte naam: eerst de M’hlala Panzi stam (= hij die liggend schiet, de Zuid Afrikaanse naam voor Lord Baden-Powell) en de latere naam was de Elegast stam (= in een ridderroman was hij de trouwe metgezel van Keizer Karel).

In 1976 werd eerst bij de welpen en later bij de verkenners een combinatie van jongens en meisjes gevormd – als één van de eerste groepen in Nederland. We waren indertijd een zogenaamde experiment-groep voor deze combinatie, maar we waren uiteindelijk zeer tevreden over het resultaat. In de loop van de tijd ontwierp men ook een scouting-vorm voor jongere kinderen. Zo ontstond op 17 september 1986 bij de KKG de beverspeltak voor de leeftijd vanaf 5 jaar.

De leiding van de groep bestond uit ouwe getrouwe akela’s, hopmannen en vaandrigs. Opvallend is dat in een periode van 85 jaar er maar 6 hopmannen actief geweest:

  • van 1936 tot ver na de oorlog, Dhr. van Ankeren
  • van ? tot 1974, Dhr. van Pursum
  • van 1974 tot 1992, Ger de Ruiter
  • van 1992 tot 2004, Joost Boogerd
  • van 2004 tot 2011, Wouter van Gils
  • van 2011 tot heden Jeroen Heeger

Ger was eigenlijk helemaal niet van plan om hopman te worden, maar had beloofd dat als zijn verkenners de patrouillewedstrijden zouden winnen hij deze taak op zich zou nemen. Natuurlijk won de groep op overtuigende wijze en zat Ger aan zijn belofte vast.

De leiding is vaak afkomstig geweest uit de eigen groep en hebben nu de leeftijd van stam of rowans. Natuurlijk zijn er wel eens ups en downs geweest in het aantal leiders. Maar het is altijd gelukt om met een leuk en volwaardig leidingteam de groep te runnen en zijn er volop plannen voor te gekke programma’s voor de opkomsten.

Waar? Het clubhuis

Van het begin af aan is het clubhuis aan het Veenendaalplein in Amstelveen in gebruik geweest. Deze unieke locatie heeft over de jaren heen bijgedragen tot een goed ledenbestand.

Het eerste gebouw bestond uit één clublokaal, één leidingkamertje met een keukenblokje en een materiaalzolder. Het was proppen maar wel knotsgek en gezellig. De wanden van het speellokaal waren versierd met tekeningen van het Jungleboek – geschreven door Rudyard Kipling. Er waren bijvoorbeeld afbeeldingen van het mensenjong Mowgli, Baloe de beer en Hathi de olifant.

In 1990 mochten we een nieuw gebouw betrekken. Er werd hard gewerkt, zodat er een gebouw met een verkenner/welpen zaal, een bever/rowanzaal, een ruime keuken en een leiderskamertje ontstonden. De wandschilderingen werden ook overgeplaatst naar het nieuwe gebouw en tevens een hanenbalk en de vertrouwde wc-deur met plassend welpje. Deze deur heeft altijd voor veel lol gezorgd aangezien hij vast aan de muur gespijkerd was en niet open kon.

Helaas zijn we door een brand op 7 juli 2001 aan het derde gebouw toegekomen. De Keizer Karel Groep heeft tijdelijk gedraaid op Zonnestein Waarna we in 2011 ons huidige locatie hebben betrokken  aan de Doorweg 36